kuchnia
Składniki
- 2 l wody
- sól
- 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
- 90 dag piersi z kurczaka (bez kości, drobno pokrojonych)
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1,5 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżka białego pieprzu
- 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebulki
- 1/4 szklanki posiekanych liści selera
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy ryż i całość gotujemy na małym ogniu, aż ryż zmięknie. Nie odcedzamy. Kawałki kurczaka polewamy sokiem z limonki, uprzednio wymieszanym z łyżeczką soli, i odstawiamy na ok. 5 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy biały pieprz i marynowanego kurczaka. Mieszając, smażymy przez parę minut. Do małych miseczek wlewamy ryż z wywarem (ok. kubka na porcję), dodajemy po kilka kawałków kurczaka oraz posiekaną cebulkę, liście selera i kolendrę.
REKLAMA AdTaily
Skomentuj: